Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Zdravo in okusno vsak dan

Naše zdravje in počutje je zelo odvisno od naše prehrane. Največ lahko naredimo zase z uravnoteženo prehrano in z uživanjem čim več raznolike zelenjave in sadja pri vsakem obroku. Pomembno je tudi, da jemo večkrat na dan manjše in raznolike obroke, da jemo počasi in da uživamo v hrani. Vzemimo si čas za svoje zdravje!

Prehrana je danes zelo osiromašena hranilnih snovi, zato je še toliko bolj pomembno, da izberemo ustrezno hrano, da telesu zagotovimo vsak dan potrebne hranilne snovi za nemoteno delovanje. Človeški organizem ima sicer zmožnost samoobnavljanja, saj se lahko njegove celice same obnavljajo, vendar je to možno le, če dobi telo za to potrebne sestavine, kot so vitamini, minerali in vlaknine.

Vir energije in zdravja

Bogat vir zdravja je predvsem naravna hrana rastlinskega izvora, bogata s svežim sadjem, zelenjavo, neoluščenimi žiti, semeni in oreški. Na prehranski piramidi ima zelenjava posebno mesto, saj je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, s katerimi nam pomaga krepiti našo odpornost. Je tudi bogat vir vlaknin, ki so nujno potrebne za zdrav prebavni trakt. Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da bi naj dnevno zaužili vsaj 250 do 450 gramov zelenjave.

Z vsakodnevnim vključevanjem sveže in kakovostne zelenjave v našo prehrano bomo bolje zaščitili naš organizem, mu pomagali pri obnavljanju celic in poskrbeli za zdravje.

Uživajmo integrirano in ekološko zelenjavo

Pri izbiri zelenjave pa je seveda pomembno tudi, kakšno zelenjavo uživamo. Izberimo zelenjavo višje kakovosti iz integrirane in ekološke pridelave, pridelano v Sloveniji, bogato s hranilnimi snovmi. Jejmo sezonsko, svežo zelenjavo, ko ima le-ta največ vitaminov, mineralov in hranilnih snovi.

Pestra hrana vsak dan

Pestro paleto zelenjave lahko pripravimo na najrazličnejše načine. Pri pripravi bodimo pozorni, da zelenjavo segrevamo čim krajši čas, saj izgublja s segrevanjem precej hranilnih snovi. Uživajmo jo čim bolj presno ali malo kuhano in če je možno, jo kuhajmo v sopari. Domišljija pri pripravi zelenjavnih jedi ne pozna meja.

Hkrati pa ne pozabimo tudi na zadostno pitje vode vsak dan, ki je ključna za ohranjanje zdravja v telesu, čiščenje telesa in delovanje osnovnih funkcij v telesu.

Uživajmo vsak dan v dobrem okusu zelenjave!

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko