Vaša košarica je prazna.
Špinača naj bi izvirala iz Perzije, danes pa jo pridelujejo po celem svetu. Špinačo odlikujeta lahka prebavljivost in vsebnost hranljivih snovi. V kuhinji je špinača vsestransko uporabna zelenjava, bodisi presna ali toplotno obdelana. Na voljo je vso leto.
Špinača vsebuje vitamine A, B1, B2, B6, C, E, K, folno kislino in niacin, balastne snovi, kalij, kalcij, magnezij, železo, jod, natrij, fosfor, beljakovine, ogljikove hidrate itd. Vsebuje štirikrat več beta karotena in trikrat več luteina, hkrati pa le 0,3 % maščob.
Pri kupovanju špinače moramo biti pozorni na to, da je rasla zunaj, saj tako vsebuje manj nitratov. Barva naj bo lepo zeleno, listi pa naj bodo čvrsti. Sveže nabrano špinačo prepoznamo po čvrstih, krhkih in izrazito zelenih listih, šopi pa imajo značilne čvrste korenine. Mlajša špinača ima manjše liste Špinačo hranimo v hladilniku približno 2-3 dni. Špinače ne namakamo v vodi, saj tako izgubi dragocene vitamine.
Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave
Vinarska ulica 14, 2000 Maribor
Tel.: 051 217 435
E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si