Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Šparglji

Šparglji so ena prvih spomladanskih vrtnin in so vse bolj priljubljeno ter zdravo živilo. Vsebujejo namreč veliko zdravju prijaznih sestavin. Ob divjih poznamo še gojene zelene in bele ter redkejše belo-vijolične in zeleno-vijolične. Zeleni vsebujejo več vitaminov in mineralov kot beli, medtem ko so beli nežnejšega okusa. Njihova sezona se začne z aprilom in traja vse do sredine junija. Gojimo jo zaradi njenih poganjkov, ki se razvijejo iz podzemnega rizoma.

Dobro za zdravje

Špargelj je v svetu znan kot rastlina, ki po zaužitju deluje kot diuretik, ki pospešuje odvajajne vode, vsebuje pa tudi veliko glutationa, antioksidanta, ki ima vlogo pri zaščiti telesa pred prostimi radikali. Zanimivo je, da imajo zelo malo energije, okoli 40 kcal na 100 g, poleg tega ne vsebujejo maščob in holesterola, zato so idealno spomladansko živilo, ki poskrbi za temeljito čiščenje organizma. Zaradi visoke vsebnosti folne kisline se uživanje špargljev proporoča predvsem nosečnicam. Dobro si je zapomniti, da samo pet vršičkov špargljev vsebuje110 miligramov folne kisline. Le ta pomaga telesu, da se zaščiti pred rakom pljuč, debelega črevesa in maternice.

Preberite si več o zdravilnih učinkih špargljev.

Nasveti za kuhinjo
Uživamo lahko zelene ali bele mlade poganjke, ki so zelo prijetnega okusa, lahko prebavljivi in zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob zelo primerni za dietno prehrano, tudi sladkornih bolnikov. Šparglji zelo slabo prenašajo transport in skladiščenje. Šparglji so najboljši sveži, saj jim hitro upade kakovost in izgubijo blagodejne snovi. Kako vemo, da so šparglji zares sveži? Popraskajmo šparglej po površini, kjer je bil odrezan. Če se iz njega pocedi sok, je zagotovo svež. Prav tako je špargelj svež, če se prelomi čim bliže mestu, kjer je bil odrezan. Če se le upogne, ni svež. Zelo hitro začnejo leseneti, oleseneli deli pa niso užitni.

Zamrzovanje je najboljši način konzerviranja, saj zamrznjena zelenjava ohrani več vitamina C. Očiščene in olupljene šparglje potopimo za dve do tri minute v vrelo vodo, lahko jih blanširamo tudi na pari do pet minut. Nato jih ohladimo, damo v primerno embalažo in globoko zamrznemo. Špargljev pred uporabo ni potrebno odmrzniti. Takoj jih damo v vrelo vodo, da ohranimo več hranil v njih. Zamrznjene šparglje lahko uporabljamo tudi do 6 mesecev.

Okusite šparglje iz integrirane pridelave!

Svežo zelenjavo in zelenjavne izdelke lahko naročite tudi v spletni tržnici in dostavili vam jih bomo na dom!

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko