Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Repa

Repa izvira iz severnega dela srednje Evrope. Poznamo več vrst repe, lahko je podolgovate ali okrogle oblike, bele, rumene ali svetlo rjave barve. Ima prijeten ostro sladkast okus in značilno vlaknasto meso.
 
Dobro za zdravje
Repa je bogat vir antioksidantov, ki zavirajo procese staranja in preprečujejo nastanek nekaterih kroničnih bolezni. Vsebuje tudi za zdravje nepogrešljivo folno kislino. Repa, posebno njene cime, učinkovito čisti sečne poti. S svojimi sestavinami poživlja žleze, vpliva na presnovo in jo poživi ter s žveplovimi spojinami koristno vpliva na dihala in ožilje, razmaščuje in čisti kri. Ureja prebavo, ustavi delovanje karcenogenih snovi, zato preprečuje raka, torej lahko trdimo, da je dobrodošla v sodobni prehrani.
 
Repa vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovine, maščobo, ogljikove hidrate, elemente v sledeh, natrij, kalij, fosfor, magnezij, železo, vitamine B1, B2, C in folne kisline. Repni listi vsebujejo več hranil kot koren in so eden bogatejših virov kalcija. Koren vsebuje številne minerale, vitamine in razkuževalna gorčična olja.
 
Nasveti za kuhinjo
Sveža mlada repa se lahko uporablja od meseca julija do septembra, kot kisla repa pa vse leto. Porabimo jo lahko v celoti: uživamo mlade liste, cvetove, poganjke in odebeljene korene. Lahko jo pripravimo kuhano, kateri lahko dodamo ocvirke ali pečemo, pečeno ponudimo z maslom ali začimbnimi omakami na osnovi kisle smetane ali jogurta. Repine liste lahko uporabimo pri pripravi krompirja oziroma zelenega pireja. Pripravimo lahko tudi repno juho.


Svežo zelenjavo in zelenjavne izdelke lahko naročite tudi v spletni tržnici in dostavili vam jih bomo na dom!

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko