Dobro za zdravje
Repa je bogat vir antioksidantov, ki zavirajo procese staranja in preprečujejo nastanek nekaterih kroničnih bolezni. Vsebuje tudi za zdravje nepogrešljivo folno kislino. Repa, posebno njene cime, učinkovito čisti sečne poti. S svojimi sestavinami poživlja žleze, vpliva na presnovo in jo poživi ter s žveplovimi spojinami koristno vpliva na dihala in ožilje, razmaščuje in čisti kri. Ureja prebavo, ustavi delovanje karcenogenih snovi, zato preprečuje raka, torej lahko trdimo, da je dobrodošla v sodobni prehrani.
Nasveti za kuhinjo
Sveža mlada repa se lahko uporablja od meseca julija do septembra, kot kisla repa pa vse leto. Porabimo jo lahko v celoti: uživamo mlade liste, cvetove, poganjke in odebeljene korene. Lahko jo pripravimo kuhano, kateri lahko dodamo ocvirke ali pečemo, pečeno ponudimo z maslom ali začimbnimi omakami na osnovi kisle smetane ali jogurta. Repine liste lahko uporabimo pri pripravi krompirja oziroma zelenega pireja. Pripravimo lahko tudi repno juho.