Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Rdeča pesa

Rdeča pesa izvira iz obal Sredozemskega morja, njene zdravilne lastnosti so poznali že stari Grki in Rimljani, v 21. stoletju pa so njene zdravilne učinke še znanstveno podkrepili. Najbolje uspeva v zmerno toplem pasu Avstrije, Nemčije, Nizozemske in Francije. Izjemno povečuje vzdržljivost in je zelo dober vir železa. Rdeča pesa je nezahtevna rastlina, ki uspeva povsod, kjer je lega dovolj svetla in topla. Zlahka jo pridelamo na domačem vrtu ali na njivi ter uživamo čez vse leto.

Dobro za zdravje
Rdeča pesa krepi organizem, spodbuja imunski sistem, delovanje dihalnih encimov ter apetit, pospešuje izločanje žolča, njeno uživanje je preventiva pred prehladom in gripo obnavlja krvi ter zavira razvoj rakastih celic, pospešuje rast celic in popravlja celična jedra, sok rdeče pese zdravi malarijo, uravnava pritisk, znižuje telesno temperaturo. Prav tako krepi vezivna tkiva in kožo, ostenje žil in kosti ter odstranjuje iz možganov kovinske strupe, pospešuje nastajanje rdečih krvnih telesc in tako izboljšuje preskrbo celic s kisikom, skrbi za optimistično razpoloženje, lasem in nohtom vrača lesk, koži daje prožnost, razstruplja, odpravlja zaprtost, odvaja vodo in kisline, priporočajo jo bolnikom z levkemijo.

Bogata je z vitaminom C, niacinom in folno kislino ter z minerali kot so fosfor, magnezij, kalij, železo. Vsebuje tudi pigmente betalaine, ki so odgovorni za rdečo barvo ter so močni antioksidanti. Zaradi tega rdeča pesa sodi med deset vrst zelenjave z največjim antioksidativnim učinkom. Pomembna je za pravilen razvoj hrbtenjače zarodkov v prvih treh mesecih nosečnosti.

 
Nasveti za kuhinjo
Pri nakupu moramo biti pozorni, da je pesa nepoškodovana in napeta. Shranjujemo jo v hladilniku, zavito v papir, vendar ne več kot en teden.
Priporočljivo je uživanje sveže surove rdeče pese ali kuhanje na pari, za večje ohranjanje betalainov, saj so občutljivi na temperaturo. Lahko jo pečemo tudi v pečici, narežemo jo na kolobarje, dodamo olivno olje in zavijemo v aluminijsko folijo. Uporabljamo jo tudi v solatah in juhah, iz nje lahko pripravimo tudi sok, ki krepi imunski sistem s stimuliranjem limfnega sistema. Olupljene in na kolobarje narezane gomolje naložimo v kozarce, po želji dodamo malo mlete kumine in prelijemo z jabolčnim ali vinskim kisom. Prehransko je sveže kuhana rdeča pesa enako dober vir hranilnih snovi kot presna, pri vlaganju pa se zmanjša vsebnost vseh hranil, tako rudnin kot vitaminov.
 

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko