Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Nasveti za pripravo zelenjave

Ali ste prepričani, da vnesete v telo takšno količino vitaminov kot mislite, da jih zelenjava vsebuje? S kuhanjem, zamrzovanjem, shranjevanjem in pripravo se izgublja precej vitaminov. S shranjevanjem in kuhanjem se izgubljajo predvsem vitamini B in C ter bioflavonoidi. Da zagotovimo našemu telesu čim več vitaminov, upoštevajmo nekaj nasvetov.

  • Uživajmo čim bolj presno, svežo in sezonsko zelenjavo pridelano v Sloveniji.
  • Zelenjavo namakajmo v vodi čim krajši čas, saj pretirano namakanje odplavi vodotopne vitamine.
  • Svežo zelenjavo namenjeno za shranjevanje je priporočljivo čim prej shraniti, da preprečimo izgubo hranilnih snovi in vitaminov.
  • Da ohranimo zadostno količino hranilnih snovi v zelenjavi, jo kuhajmo na pari. Zelenjavo kuhajmo čim krajši čas.
  • Razlog za izgubo vitaminov pri kuhanju so tudi prevelike količine maščobe. Če pražimo zelenjavo, uporabljajmo čim manj maščobe.
  • Ne cvrimo zelenjave, saj se pri tem izgubljajo betakaroten, vitamin E in K.
  • Zanimivo je, da korenček in krompir izgubljata vitamine, ko sta narezana.
  • Zelenjava je posebno občutljiva na zamrzovanje zaradi velike vsebnosti vode v njej. Priporočljivo je, da zelenjavo pred zamrzovanjem blanširamo, in sicer na hitro prekuhamo ali prelijemo z vrelo vodo. S tem se bomo znebili mikroorganizmov in encimov, zaradi katerih se sadje ali zelenjava pokvarita. Trdo zelenjavo in sadje blanširamo do največ 4 minute, mehko od 1 do 3 minute. Nato zelenjavo na hitro ohladimo pod tekočo vodo. Ta postopek pomaga tudi pri hrani, bogati z vitaminom C, saj ga ohranja.
     

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko