Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Črna redkev

Najprej se je pojavila na območju Azije, na veliko naj bi jo gojili že Kitajci. Goliji so jo tudi Egipčani, Grki in Rimljani. Ameriška raziskava iz leta 2002 kaže, da uživanje črne redkve in zelenjave, ki vsebuje glukozinilate utegne preprečiti nastanek rakavih obolenj.
 
Dobro za zdravje
Koren redkve je bogat vir vitaminov A, B1, B2, C in drugih, ki povečujejo odpornost organizma, pomirja, pospešuje izločanje seča, pomaga pri vnetju ledvic in mehurja, omogoča lažje izločanje žolča, znižuje holesterol in maščobe. Zelo se izkaže tudi pri zdravljenju prehladov, kašlja in bronhitisa ter pri težavah z jetri in revmo. Za čiščenje kože pa so primerni listi redkve, iz katerih si pripravimo kopel. Sok iz redkve pomaga pri pljučnih boleznih, astmi, bledici, zaprtju, boleznih jeter, zlasti cirozi jeter in za izločanje ledvičnih in žolčnih kamnov. Redkev odsvetujejo ljudem, ki imajo vnetje želodčne ali črevesne sluznice, čir na želodcu in dvanajsterniku ter tistim, ki imajo bolne ledvice.
 
Nasveti za kuhanje
Črna redkev je težko prebavljiva in jo zato uporabljamo le kot dodatek jedem ali kot skromno predjed. Največkrat jo pripravimo naribano, posoljeno ter z bučnim oljem. Ponudimo jo lahko s kuhanim fižolom. Iz nje lahko naredimo tudi sok ali sirup.
 

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko