Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Čebula

Kljub močnemu in nepriljubljenemu vonju je čebula izredno koristen del prehrane, ki nudi poleg kuharskih užitkov tudi zdravilne učinke. Stari Egipčani so slavili čebulo kot simbol meseca, za kmečko prebivalstvo pa je bila poleg kruha glavno živilo.

Dobro za zdravje

Čebula je predvsem bogat vir vitamina C in antioksidantov.

Odlikujejo jo mnogi zdravilni učinki, zato je uživajte čim več. Zanjo je namreč značilno, da čisti kri, izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka, znižuje nezdravi holesterol in varuje pred srčnim napadom, spodbuja  prebavo in preprečuje napenjanje, nam daje energijo, ko smo utrujeni in izčrpani, znižuje vročino, saj poveča znojenje, zdravi vneto grlo in prehlad, deluje proti kašlju in bronhitisu, preprečuje zastajanje tekočin, sečne kamne in artritis. Inhaliranje naribane čebule celo pomaga pri glavobolih in migrenah. Prav tako lahko pomaga pri piku čebele. Mesto vboda premažite s surovo čebulo in nanj privežite čebulno rezino. Deluje tudi kot močno razkužilo in preprečuje infekcije dihal ter želodčne in črevesne bolezni. S sokom čebule lahko premažete tudi opekline in ureznine.

Nasveti za kuhinjo
Pri nakupu pazite na to, da je trdna in da še ne poganja. V senčni košari za zelenjavo jo lahko hranite en mesec.
Čebula tekne surova ali kuhana. Izboljšuje prebavo beljakovin, zato naj bo prisotna pri mesnih obrokih. Zdravilni sirup iz čebule je dobra preventiva pred boleznimi. Sesekljate kilogram čebule, dodajte pol kilograma meda ali rjavega sladkorja in malo vode. Segrevajte, dokler se ne zgosti. Nato prelijte v steklenice in hranite na hladnem. Pri prehladu vzemite vsako uro žlico sirupa. Tako pripravljen sirup iz čebule imajo radi tudi otroci.

Privoščite si vir zdravja! Kako lahko čebulo uprabimo pri najrazličnejših jedeh, poglejte v naslednjih receptih!

Svežo zelenjavo in zelenjavne izdelke lahko naročite tudi v spletni tržnici in dostavili vam jih bomo na dom!

 

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko