Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Blitva

Blitva je sezonska zelenjava, razširjena predvsem na sredozemskem območju, sezona pa traja od druge polovice maja do septembra. Zanjo so značilni izrazito dolgi temni listi ter dobro razvita stebla. Celotna rastlina z mladimi listi je primerna predvsem za pripravo solate, bolj zreli listi pa so bolj primerni za kuhanje.
 
Dobro za zdravje
Podobno kot špinača je tudi blitva bogat vir hranilnih snovi, ki imajo pozitivne učinke na zdravje. Je odličen vir vitamina C in skupine B-kompleks, kot so folati, niacin, vitamin B-6 (piridoksin), tiamin in pantotenska kislina. Raziskave kažejo, da redno uživanje hrane, bogate z vitaminom C, pomaga pri vzdrževanju vezivnega tkiva, preprečuje pomanjkanje železa in pomaga telesu razviti večjo odpornost proti povzročiteljem bolezni. Prav tako je zelo dober vir vitamina K, ki je pomemben za zdravje kosti, saj spodbuja aktivnost za tvorbo in krepitev kosti. 100 gramov blitve zagotavlja približno 700 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K. Ustrezne ravni vitamina K in način prehranjevanja pomagata pri omejevanju poškodb nevronov v možganih. Prav tako je bogat vir omega 3 maščobnih kislin, vitaminov, flavonoidov in drugih antioksidantov, kot so beta karoten, alfa karoten, lutein in zeaksantin. Vsebuje tudi mnogo mineralov, kot so baker, kalcij, natrij, železo, kalij, mangan, fosfor). Redna vključitev blitve v prehrano naj bi preprečevala osteoporozo, anemijo (zaradi vsebnosti železa) in pomanjkanje vitamina A, prav tako pa naj bi ščitila pred boleznimi srca in ožilja ter rakom na debelem črevesu in prostati.  
Ima zelo malo kalorij in malo maščob in je priporočljiva za vse tiste, ki morajo paziti na holesterol ali se želijo znebiti odvečne telesne teže.
 
Nasveti za kuhinjo
Iz blitve lahko pripravimo mnoge okusne jedi, od različnih juh, prilog, omak kot tudi glavnih jedi. Dobro se ujema s čebulo, drobnjakom, kisom, limoninim sokom, olivnim oljem, peteršiljem in poprom. Blitva ni primerna za shranjevanje. V hladilniku jo, ovito v vlažno krpo, hranimo do 12 ur. Po tem času se namreč začnejo nitrati v njej hitro pretvarjati v škodljive nitrate. In še en kuharski nasvet. Blitvi dodamo limonin sok ali kis tik pred koncem priprave, sicer listi posivijo. Večino receptov za blitvo lahko uporabimo tudi za pripravo jedi iz špinače, mlakih kopriv in mlade liste rdeče pese.
 

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko